Spring naar hoofd-inhoud

Nieuws Details

Voorlopig nog geen nieuwe VAR 2015 nodig

Jaarlijks zorgt u als zzp'er voor een geldige VAR zodat uw cliënten zeker weten dat ze geen loonheffingen hoeven in te houden. Wat geldt voor 2015?

Eind 2014 heeft de belastingdienst u een brief gestuurd waarin stond dat u voor 2015 voor lopende opdrachten geen nieuwe VAR hoefde aan te vragen. Slechts wanneer u nieuwe opdrachten krijgt of met andere afspraken gaat werken, heeft u een nieuwe VAR nodig. Thans is het wachten op de nieuwe wet 'Beschikking geen Loonheffingen (BGL).

De BGL is inmiddels voor onbepaalde tijd uitgesteld. En het lijkt er op dat van uitstel afstel komt als het aan de werkgeversverenigingen ligt.

Vooralsnog geldt de overgangsregel die door de Belastingdienst werd aangekondigd. Dit betekent dat u onder gelijk blijvende omstandigheden voor 2015 geen VAR hoeft aan te vragen.

Het wachten is nu op de uitkomst van een onderzoek naar het ondernemersbegrip. De uitkomsten van dit onderzoek worden verwacht in dit voorjaar. De verwachting is dat naar aanleiding van dit rapport de regelingen voor zzp'ers zullen veranderen. Ook fiscaal.

Een ander stelsel (BGL) lijkt er dus voorlopig niet te komen. De kans is daarom groot dat weer terug gegerepen wordt naar het 'oude' stelsel (VAR). Dit betekent voor zzp'ers dat ze waarschijnlijk alsnog hun VAR 2015 aan zullen moeten gaan vragen.